Sırt çantalarını aldılar, 8 haftada Avrupa'yı gezdiler









LEANNE VE ABBİE'NİN AVRUPA MACERASI


Leanne ve Abbie... Dünyalar güzeli iki genç İskoç kızı. İkiside Forres Tesco'da çalışıyor. Gelecekte onları Merkez Tesco'nun en tepelerinde görürsem, duyarsam hiç şaşırmayacağım...
Çevrelerindeki herkese yetecek pozitif enerjilerine, azimlerine, çalışkanlıklarına, profesyonelliklerine ve özgüvenlerine tanık olsanız bana hak verirsiniz. Onların genç yaşta böyle bir olgunluğa nasıl eriştiklerini düşünmemek ve hayran kalmamak elde değil...
Herneyse, bu iki genç kızın iki yıl önce sırt çantalarını alarak Avrupa turuna çıkacaklarını duyduğumda onlar kadar heyecanlandım. Kendimi onların yerine koyarak, Facebook'da paylaştıkları her fotoğrafı, haberi merak ve keyifle takip ettim... 
Eğer kızım birgün ''Ben de Leanne ve Abbie gibi seyahate çıkıyorum!'' derse çantasını elimle hazırlama cesaretini şimdiden verdiler bana...
Kendimden de ümidi kesmiş değilim. Bugün 80 yaşında olan Betty'nin 60 yaşında sırt çantasıyla yaptığı dünya turu da benim ilhamım. Onu da bir ara sizlerle paylaşacağım ama  önce Leanne ve Abbie'nin maceralarını onların ağzından size anlatmak istiyorum. Özellikle 'KÜLTÜREL KALIPLAR' arasına sıkıştırılarak 'genç kızlığı' daha doğrusu 'hayatları' çalınan kızlarımıza İLHAM olsun! 

Hvar'da tekne keyfi

İskoçyamektupları (İM): Kaç yaşınızdasınız ve kaç yıldır Tesco'da çalışıyorsunuz?
Abbie: İkimizde 24 yaşındayız. Ben 7, Leanne'de 8 yıldır Tesco'da çalışıyoruz. Zaten Academy'den (Ortaokul-liseden) arkadaşız. 11 yaşlarındaydık ilk tanıştığımızda. 

Kopenag'da bir selfi

İM: Nereden çıktı bu seyahat fikri?
Leanne: Abbie'nin bir tecrübesi vardı bu konuda. 2014 yılında iki kız arkadaşıyla Tayland'a gitmişti. O zaman ben de çok istedim onlara katılmayı ama malesef olmamıştı. 2015'de tekrar kendi aramızda konuşmaya başladık başka ülkelere seyahati ve 2016'nın Mayıs ayında planımızı hayata geçirdik.

Hvar'da küçük kayaklarıyla kürek çekerken

İM: Bu konuda ilham aldığınız birileri oldu mu?  
Abbie: Özel olarak olmadı. Bu düşüncemizi bilen iş yerinden bir bayan arkadaşımız bizim yaşımızdayken Avusturalya'ya tek başına seyahat ettiğini anlatmıştı. Öte yandan çevremizde bir çok insan düşüncemizi hayata geçirmemiz için destek verdi.

Dubrovnik'de bir akşam gezmesi


İM: Aileleriniz ve erkek arkadaşlarınızın yaklaşımları ne oldu? 
Leanne: İkimizin aileside biraz endişelendi. İki genç kız, sekiz haftalığına gidiyorduk. Birbirimize iyi bakacağımıza, dikkatli olacağımıza dair onlara güvence verdik. Ne zaman nerede olduğumuza dair her fırsatta onlarla iletişime geçeciğimize söz verdik. Seyatta kullanacağımız tren, otobüs ne varsa ne zaman binip ne zaman ineceğimizden haberleri olacağını bilince de rahatladılar. Nitekim de yaptık. 

Leanne Kopenag'da havalara zıplarken


İM: Sekiz haftanın rotasını nasıl belirlediniz?
Abbie: Seyahate çıkmadan önce kalacağımız sadece iki yere rezervasyon yaptık. Sekiz hafta boyunca telaşe kapılmadan, istediğimiz zaman istediğimiz yere gitme özgürlüğünü verdik kendimize. Kaldığımız pansiyonlarda karşılaştığımız bizim gibi gezginlerinde aynı yöntemi izlediklerini görünce doğru bir karar aldığımızı anladık. Gitme kararı aldığımız yerin rezervasyonunuda son kaldığımız yerden yaptık, bir zorluk da yaşamadık. 

Abbie, Budapeşte'yi seyrederken

İM: Bu seyahate neden Avrupa'dan başladınız? Özel bir nedeni var mı?
Leanne: Sanırım, önce yakınlarımızda olan ama daha önce gitmediğimiz yerleri görüp, oraların kültürleriyle tanışmak istedik.


Venedik'te bir gün batımı

İM: Kaç ülke gezdiniz? 
Leanne: Dokuz ülke (Danimarka, Almanya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Hırvatistan, İtalya, Fransa )ve 16 il ve ilçe gezdik (Kopenag, Berlin, Leipzig, Poznan, Wroclaw, Krakow, Budapeşte, Prag, Viyana, Hvar, Dubrovnik, Roma, Floransa, Venedik, Milan ve Paris).
İki kez Budapeşte ile Viyana ve Hvar arasına seyahat yaptık. Nedenide tarihi bir termal havuzda SPArties adında düzenlenen partiye katılmak içindi. Sadece haftasonu ve gece yapılan çok büyük bir partiydi.

Berlin'de bir pub hatırası 

İM: Bu kadar ülkeyi gezmek size kaça mal oldu? Pahalı mıydı?
Abbie: Bütün yeme içme, uçak, tren, otobüs, konaklama hepsi dahil kişi baçı üç bin sterline mal oldu. Bu gezi için biriktirdiklerimizin hepsini harcadık yani. 

İM: Konakladığınız yerler nasıldı? Bir sorun yaşadınız mı?
Leanne: Hep pansiyonlarda kaldık. Çevremizdeki insanlardan da fikir aldık ama en çok 'Hostelworld' isimli APP'ı kullandık ki gerçekten çok işimize yaradı. Bizim gibi seyahate çıkmayı düşünen herkese bu  APP'ı tavsiye ederiz. 


Abbie ''Eyfel Kulesiz olmaz!'' diyor

İM: Eminim bu geziden her anı özel sizin için ama daha özel olanını okuyucularımla paylaşır mısınız?
Leanne: Gezimizin ilk günü Kopenag'da 26.3km yürüdük ki o gece baygın gibi uyuduk. Gezimizin çoğunda yürüdük ve kaybolduğumuz zamanlarda imdadımıza Google'n haritası yetişti. İnternet bulmak da sorun değildi. Şehir içi, dışı, yemek yediğimiz yerlerde hep bir wifi bağlantısı vardı.
En çok beğendiğimiz yerlerden bir Hvar'dı. İlk kez kürek çektik ve günü birlik gezdiğimiz mağaraları muhteşemdi.
Geziye çıkmadan önce kaldığımız yerlerde yemeklerimizi yapıp tasarrruf yapmayı düşünmüştük ama her farklı ülkenin, yerin yiyecekleri öyle güzeldi ki sekiz hafta içinde 3-4 kez ancak yemek yaptık.  

Wroclaw'da unutulmaz bir ziyafet

İM: Sizin gibi seyahat eden genç kızlarla karşılaştınız mı? 
Abbie: Hem de çok fazla genç kız ve oğlanlarla karşılaştık. Çoğu da tek başına seyahat yapıyordu ve çok keyif aldıklarını söylediler.

Pansiyonda tanıştıkları, kendi başlarına seyahet eden yol arkadaslarıyla Hvar'da

İM: Bu seyahat size ne kazandırdı?
Leanne: Kocaman bir dünyaya gözümüzü açtı ve hem karakter hem de özgürlük açısından ikimizi de daha güçlü yaptı. 

İM: Yine yapmayı düşünüyor musunuz? Gelecek macera rotanız neresi olur?
Abbie: Evet aynı heyecanı yaşamak istiyoruz. Düşündüğümüz an kalp atışlarımız hızlanıyor. Gelecek sefere turistik yerlerden çok keşfedilmeyi bekleyen daha küçük yerlere gitmeyi düşünüyoruz. Oraların size sunduğu imkan daha fazla. 

Güzel bir günde ünlü Milan Katedralini gezerken 

İM: Sizin yaşınızdaki Türkiye'deki genç kızlara böyle bir seyahati tavsiye eder misiniz?
Leanne: Yüzde yüz bütün gençler böyle bir tecrübe yaşamalı. Hayatınız boyunca hatırlayacağınız, en güzel yıllarınızdan elinize kalan en güzel anılardan biri olacak.
Seyahate çıkarken yanlarına el fenerlerini, rahat ve hafif kıyafetlerini çünkü onları yıkayıp tekrar giymeleri gerekecek, kaldıkları pansiyonlarda eşyalarını kilitlemek için küçük bir kilit ve banyolarda giymek için parmak arası terliklerini çantlarına koymayı unutmasınlar.

İM: Başka söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Abbie ve Leanne: Eğer kafanızın bir köşesinde bir seyahate çıkma düşüncesi varsa sakın ertelemeyin. Çok geç olmadan, fırsatı kaçırma pişmanlığı duymadan yapın. Güvenle kalın ve tadını çıkarın. ENJOY!

Abbie, Leanne ve Leipzig'deki duvar boyasındaki kız. Çok farkları yok değil mi?


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lâ TAHZEN / ÜZÜLME...

ODTÜ'lü ve Ankaralılara SÜRPRİZ!

En gözde tatil şekli; 'International House Swap- Uluslararası Ev Takası'